Activitats FHD

 • 05/02/2018

  Adéu a Anna Calvera

  El dia 4 de febrer, després d’una llarga malaltia, va morir a Barcelona l’Anna Calvera (Barcelona, 1954) una de les estudioses i pensadores del disseny més sòlides que ha donat el nostre país.
  Dotada de brillant intel·ligència, gran memòria i una capacitat de treball il·limitada que li permetia escometre qualsevol projecte per complicat que fos, Calvera deixa una obra reconeguda internacionalment en el camp de la teoria, la història i la crítica del disseny.
  A la seva joventut va cursar estudis de disseny gràfic i de filosofia a Barcelona i després els va ampliar a la Universitat de Bologna on va conèixer intel·lectuals de la talla de Tomàs Maldonado i Umberto Eco. Gràcies a aquesta àmplia formació Calvera va produir una significativa obra escrita en forma d’articles i llibres. A ella li devem la seva original i poc coneguda tesi doctoral La formació del pensament de Wiliam Morris (Destino, 1992), les tres magnífiques recopilacions d’assaigs sobre història del disseny a Barcelona, que va dirigir entre 2011 i 2017 al GRACMON així com la seva obra última i llargament treballada, Crits a la paret i poemes visuals. Josep Pla Narbona. Cartells 1947-2004, publicada fa poques setmanes pel Museu del Disseny de Barcelona. En aquest museu també va tenir cura de l’exposició permanent El disseny gràfic d’ofici a professió (1940-1980).

  Bona part de la seva vida professional la va dedicar a l’ensenyament del disseny, principalment a la Universitat de Barcelona. La seva gran preocupació era dotar-lo de rigor científic tot lluitant tenaçment per a que fos una disciplina de rang equiparable a totes les altres que s’imparteixen a la universitat. Això ho va aconseguir a través de la direcció d’una gran quantitat de tesis doctorals i de la seva tossuda implicació en el procés que va desembocar amb l’entrada dels graus de disseny a la universitat espanyola.

  Calvera creia fermament que el disseny és una forma d’humanisme, per això, a més de la seva tasca com a investigadora i docent, hem de destacar el seu treball institucional ja que la trobem recolzant entitats cabdals en el camp de la professió i de la recerca: va ser membre del ADG/FAD i de l’ADP, una de les fundadores del Grup de Recerca en Historia de l’Art i el Disseny Contemporanis (GRACMON) de la UB i també membre fundadora de la Fundació Història del Disseny. Amb una petita trobada internacional que va organitzar a Barcelona el 1999 va aconseguir aglutinar l’equip d’estudiosos que posaria en marxa el International Committee of Design History and Studies (ICDHS) els congressos del qual ha seguit atentament al llarg de vint anys.

  Dotada  d’una gran força de voluntat i determinació, ja amb poca salut, el 2017 encara es va veure amb ànims de concloure, amb la FHD, una enciclopèdica investigació sobre el disseny a la Corporació Roca Sanitari, acabar la monografia de Pla Narbona, dirigir el darrer llibre del GRACMON, escriure un article per a la revista científica Arcos Design i planificar fins l’últim detall el congrés del ICDHS Back to the future que tindrà lloc a Barcelona l’octubre de 2018.

  Viatgera incansable, amant de la bona cuina i gran defensora de l’estil de vida mediterrani tots la recordarem al voltant d’una taula parada, a qualsevol lloc del món, on ella desplegava el seu sentit crític fent aguts comentaris sobre el disseny, la cultura, la política i la vida.

  Isabel Campi
  Presidenta de la FHD