Home

  • 08/07/2021

    Yves Zimmermann. Mestre de la gràfica peninsular i internacional

    Yves Zimmermann (Basilea 1937-Barcelona 2021). El passat dia 4 de juliol va morir a Barcelona el dissenyador Yves Zimmermann reconegut com un dels grans mestres de la gràfica peninsular i internacional (Premio Nacional de Diseño 1995) Format a la prestigiosa Escola de Basilea,  va arribar a Barcelona el 1961 en un moment fundacional de la professió i de les institucions barcelonines relacionades amb el disseny al qual va imprimir un caràcter molt personal. Ràpidament va començar a treballar a l’Escola Elisava i a col·laborar amb la prestigiosa impremta Gràfiques Casamajó. Va obrir el seu primer estudi en solitari el 1968; el 1975 va constituir “Diseño integral” amb André Ricard amb qui dissenyaria memorables embolcalls per a les colònies Puig. Finalment el 1988 va obrir l’estudi “Zimmerman Associats” amb Anna Alavedra amb l’objectiu d’especialitzar-se en projectes d’imatge corporativa i packaging. Entre d’altres va tenir com a clients l’Aeroport de Barcelona, Artel, Banc d’Espanya, Carolina Herrera, Círculo de Lectores i Victorio & Lucchino. Zimmerman era també un complet intel·lectual, políglota i molt interessat per la cultura que va col·laborar estretament amb l’editorial Gustavo Gili en la direcció i disseny de la col·lecció Diseño gràcies a la qual, als anys 80 i 90, vam conèixer autors de parla alemanya com Aicher, Löbach o Bürdek. Zimmerman  va aportar rigor i metodologia al disseny català i seguint sempre la seva màxima “Dissenyar és comunicar l’essència de els coses” va ser capaç de combinar l’austeritat germànica amb l’alegria cromàtica del mediterrani. Quan per motius de salut va deixar la professió va donar tota la seva voluminosa obra al Museu del Disseny.